26.5.2022. 10:38
0
Biden na godišnjicu Floydove smrti potpisao naredbu za poboljšanje odgovornosti policije
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu za poboljšanje odgovornosti policije na drugu godišnjicu smrti Georgea Floyda koja je odražavala izazove u rješavanju rasizma, prekomjerne upotrebe sile i javne sigurnosti.

Događaj koji je oblikovala jedna tragedija dogodio se dan nakon druge, masovne pucnjave u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris dali su primjedbe kojima su pokušali utješiti porodice ubijenih, kao i one koji su patili od policijske brutalnosti, obećavajući im da bi promjene mogle doći usprkos podjelama na Capitol Hillu.

- Znam da napredak može biti spor i frustrirajući. Danas djelujemo i pokazujemo da je važno biti angažiran. Da je posao našeg vremena nedovršen i zahtijeva od svih nas da nikada ne odustanemo - kazao je Biden, prenosi AP.

Floydova porodica bila je u posjeti u Bijeloj kući dok je predsjednik izjavio da je "važno ono što radimo u njihovom sjećanju".

Budući da zastupnici ne mogu postići dogovor o tome kako reformirati policijsku politiku ili o naporima za smanjenje masovnih pucnjava, predsjednik ima ograničene mogućnosti za ostvarivanje svojih predizbornih obećanja.

I dok pokušava postići konsenzus, Biden također pokušava uspostaviti ravnotežu između policije i grupa za građanska prava u trenutku kada raste zabrinutost zbog kriminala kao i pozivi za reformu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.