26.5.2022. 20:30
0
Macron pozvao Tursku da poštuje 'suvereni izbor' Finske i Švedske o NATO-u
Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u četvrtak od svog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da "poštuje suvereni izbor" Finske i Švedske za ulazak u NATO.

Nadao se da će izbjeći da Ankara stavi veto na njihove zahtjeve za pridruživanje transatlantskom odbrambenom savezu.

Turska je u srijedu upozorila da proces pristupanja NATO-u za Švedsku i Finsku neće krenuti naprijed osim ako se ne pozabave sigurnosnim zabrinutostima Ankare, upućujući na njihovu navodnu naklonost prema kurdskim militantnim skupinama.

- Predsjednik Macron je naglasio potrebu poštivanja suverenog izbora ovih dviju zemalja, koji je proizašao iz demokratskog procesa i kao reakcija na promjene u njihovom sigurnosnom okruženju - saopćeno je iz njegovog ureda nakon telefonskog razgovora s Erdoganom, javlja AFP.

Rekao je da se nada da će se razgovorima nastaviti brzo i da će se pronaći rješenje. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.