28.5.2022. 8:21
0
Jurišaju iz više smjerova odjednom, pale sve pred sobom: Ovo je najgori period rata dosad
Ukrajina je objavila da su borbe u istočnoj regiji Donbas dosegnule najvišu razinu dosad.

Ruske snage spremale su se prijeći rijeku Sjeverni Donjec koja predstavlja najznačajniju prepreku u prijenosu logistike i opreme. Think tank Centar za obrambene strategije, sa sjedištem u Ukrajini, poručio je kako ruske trupe aktivno istražuju područje između sela Donivka i Bilohorivka gdje planiraju prijeći rijeku s juga. Dopremljeno je do 15 dijelova pontonskih mostova i osam tegljača, priopćili su. Ruske trupe okupljaju se i sjeverno od rijeke, što potiče strah da bi Rusi mogli prijeći rijeku na nekoliko mjesta odjednom.

Magistralne rute

Otkako su ruske trupe povučene iz središnjih i sjevernih regija, cilj je postao dublji prodor u istočni Donbas. Ruska vojska napreduje u Luhansku i Donecku, dvjema samoproglašenim republikama lojalnim Moskvi., piše Jutarnji.

"Neprijateljske snage istodobno jurišaju na položaje naših vojnika u nekoliko smjerova. Pred nama je izuzetno teška i duga faza borbe", rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar.

Trupe su se približile do nekoliko urbanih središta, uključujući Sjeverodoneck i Lisičansk, dva bratska grada na suprotnim obalama rijeke Sjeverni Donjec. Stalnim napadima Rusi pokušavaju opkoliti gradove i uništiti ukrajinske branitelje. Pad gradova doveo bi većinu Luhanska pod rusku kontrolu. Osim toga, Rusi su se probili kod Popasne i prijete ključnim ukrajinskim magistralnim rutama i opskrbnim linijama, posebice cestama od Lisičanska do Artemivska i glavnoj autocesti M03 od Slovjanska do Artemivska.

Ruske snage granatirale su više od 40 gradova u regiji i prisilile Ukrajince da pokapaju ubijene civile u masovnim grobnicama. Ruska agencija Tass prenijela je da je 8000 Ukrajinaca zatočeno u Luhansku i Donecku.

Reuters izvještava da su proruski separatisti iz samoproglašene Narodne republike Doneck rekli da su uspostavili potpunu kontrolu nad strateškim gradom Liman u istočnoj Ukrajini. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, izjavio je da je situacija na istoku loša. "Bez višecijevnih raketnih sustava nećemo ih moći gurnuti natrag."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za genocid u Donbasu, prenio je BBC u petak.

"Žele da Donbas bude spaljen, žele da bude nenaseljiv", rekao je predsjednik Zelenski koji je u noćnom obraćanju opisao tešku poziciju na istoku zemlje.

Glasnogovornik ukrajinskoga Ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik okarakterizirao je ruske dobitke kao "privremeni uspjeh" i izjavio da ukrajinske snage koriste obranu manevara kako bi izvršile pritisak na rusko napredovanje u ključnim područjima.

Ofenzivne operacije

Ruske snage su sada preuzele kontrolu nad više od 95 posto Luhanske oblasti i vjerojatno će nastaviti s naporima da dovrše zauzimanje Sjeverodonecka u sljedećim danima, prenio je Institut za istraživanje ratovanja. Rusi su ostvarili nekoliko pomaka u proteklom tjednu, ali njihove ofenzivne operacije i dalje su spore. Trupe su jako degradirane i borit će se da nadoknade daljnje gubitke, prenio je Institut.

Rusi napreduju i na područjima na jugu dok preuzimaju kontrolu nad oblasti Herson, sjeverno i zapadno od Krima, te dijelom Zaporižje. Rusija je već osigurala kopneni koridor od Krima do ruske granice zauzimanjem Mariupolja i ima kontrolu nad vodoopskrbom Krima.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.