30.5.2022. 9:19
0
Nepal: Nestali avion s 22 osobe se srušio
Nepalska vojska saopćila je u ponedjeljak da je locirala mjesto pada aviona koji je prevozio 22 osobe, a koji je nestao s radara u nedjelju tokom oblačnog vremena.

- Pripadnici službe za potragu i spasavanje locirali su mjesto pada aviona - saopćio je vojni portparol Narayan Silwal na Twitteru, postavljajući fotografiju olupine i repa aviona očigledno vidljivu i dijelova aviona razbacanih na obroncima planine.

Četvero Indijaca, dvoje Nijemaca i 16 Nepalaca bili su u avionu "De Havilland Canada DHC-6-300" kojim je upravljala privatna aviokompanija Tara Air, sudeći po avijacijskim i vladinim zvaničnicima.

Avion je bio u letu 20 minuta prije nego što je izgubio kontakt s kontrolnim tornjem.

Uzletio je iz turističkog grada Pokhara, 125 kilometara zapadno od prijestolnice, Kathmandua, i kretao se ka Jomsomu, osamdesetak kilometara sjeverozapadno od Pokhare, popularne turističke destinacije i svetišta.

Website za nadzor letova Flightradar24 saopćio je da je avion, s registracijskim brojem 9N-AET, imao prvi let u aprilu 1979.

Deo Chandra Lal Karna, portparol Službe civilne avijacije Nepala (CAAN), saopćio je da je pet helikoptera spremno da pomogne u spasilačkom procesu.

Nepal, u kome se nalazi osam od 14 najviših planina svijeta, među kojima i Mount Everest, ima širok dosije zračnih nesreća. Vrijeme u toj zemlji može se iznenadno promijeniti i avionske piste obično su locirane u planinskim regijama do kojih je teško doći.

Početkom 2018. avion američke aviokompanije Bangla airlines na letu iz Dhake prema Kathmanduu pao je pri slijetanju i tom prilikom je poginula 51 od 71 osobe u njemu, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.