19.6.2022. 17:06
0
Francuzi biraju novi saziv parlamenta
U Francuskoj se danas održava završni krug parlamentarnih izbora, a do podne je glasalo 18.99 posto birača, što je znatno bolji odziv u odnosu na ranija glasanja.

Poređenja radi, izlaznost tokom drugog kruga parlamentarnih izbora 2017. godine u podne je iznosila 17,75 posto, javlja Anadolija.

Ukupna izlaznost birača na francuskim izborima je i dalje mala i ankete predviđaju da će više od 50 posto birača apstinirati sa izbora.

Ukupno 1.148 kandidata utrkuje se za 577 zastupničkih mjestu u Narodnoj skupštini.

Današnji konačni rezultati bit će odlučujući za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi nastavio program svoje vlade za drugi mandat. Za većinu u parlamentu mu treba 289 zastupničkih mjesta.

Njegov savez Ensemble (Zajedno) najvećeg konkurenta ima u novoformiranoj ljevičarskoj koaliciji NUPES (Nova ekološka i socijalna unija) na čelu koje je lider krajnje ljevice Jean-Luc Melenchona.

U vrlo tjesnim rezultatima prvog kruga izbora održanih prošle nedjelje, Macronov savez dobio je 25,75, a NUPES 25,66 posto glasova.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.