19.6.2022. 19:59
0
Mala izlaznost na parlamentarnim izborima u Francuskoj
U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora, a odziv birača do 17 sati iznosio je 38,11 posto, što je malo manje u odnosu na glasanje u isto vrijeme u prvom krugu koji su održani prije sedam dana.

Današnji konačni rezultati bit će odlučujući za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi nastavio program svoje vlade za drugi mandat. Za većinu u parlamentu mu treba 289 zastupničkih mjesta.
 
Ako predsjednik izgubi potpunu većinu, mogao bi se boriti za provođenje reformi.
 
Lijevo-zeleni savez koji predvodi Jean-Luc Mélenchon završio je izjednačen s Macronovom koalicijom u prvom krugu glasanja, piše BBC.
 
Oni sebe nazivaju Nupes, što znači Nova ekološka i socijalna narodna unija, a ankete sugerišu da bi mogli spriječiti Macrona u osvajanju 289 mjesta koja su mu potrebna. Predsjednikov savez, Ensemble, prikazuje ih kao "brak iz interesa" komunista, socijalista, krajnje lijevih melenhonista i zelenih.
 
Glasanje je u većem dijelu Francuske završilo u 18 sati, iako najveći gradovi nastavljaju glasanje do 20 sati, kada će biti objavljene prve projekcije. Izlaznost u 17 sati bila je veoma niska i iznosila je 38,11 posto, ali viša nego 2017. godine.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.