19.6.2022. 20:14
0
Crna predviđanja sekretara NATO-a: Rat u Ukrajini bi mogao trajati godinama, svijet će skuplje platiti ako Putin da može nastaviti rat
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi rat u Ukrajini mogao potrajati godinama.

“Niko ne zna koliko će taj rat trajati. Trebamo biti spremni na realnost da bi taj rat mogao potrajati godinama“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemački list “Bild“.

Navodeći da ne bi trebali prestati podržavati Ukrajinu, Stoltenberg je rekao da, uprkos velikim troškovima, Ukrajinu treba podržati, ne samo zbog vojne podrške, već i zbog rasta cijena energije i hrane.

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je kazao da će svijet platiti mnogo veću cijenu ako ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da može nastaviti rat u Ukrajini, kao što je to učinio nakon invazija na Gruziju 2008. i Krim 2014. godine.

Stoltenberg je naglasio da će modernije oružje koje će biti isporučeno Ukrajini povećati mogućnost ponovnog zauzimanja Donbasa, koji je uglavnom pod ruskom okupacijom.

“Pomažemo zemlji, ali nećemo slati trupe NATO-a u Ukrajinu. Sa 40.000 vojnika pod komandom NATO-a ojačali smo vlastitu odbranu. Osiguravamo teritoriju Alijanse na kopnu, na moru i u zraku. Ovo je jasna poruku Moskvi kako ne bi došlo do nesporazuma o našoj spremnosti“, poručio je Stoltenberg.

U kontekstu zahtjeva Finske i Švedske za prijem u NATO, Stoltenberg je kazao da je to historijski čas koji treba iskoristiti jer bi to ojačalo kolektivnu sigurnost.

Na upit o primjedbama i zabrinutostima koje je Turska iznijela u vezi sa švedskim i finskim zahtjevima za članstvo u NATO-u, Stoltenberg je rekao da su zemlje NATO-a, Švedska i Finska, kao i Evropska unija okvalificirale PKK terorističkom organizacijom.

“Turska je važna NATO zemlja od strateškog značaja kada se radi o pitanjima za Evropu, Rusiju, Irak i Siriju“, rekao je Stoltenberg, ističući da nijedna zemlja NATO-a nije toliko patila od terorizma kao Turska, prenosi Anadolija.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.