21.6.2022. 16:55
0
Američka mornarica ispalila raketu upozorenja prema iranskom vojnom gliseru
Brod američke mornarice ispalio je raketu upozorenja prema iranskom vojnom gliseru koji mu se približio u Hormuškom moreuzu, saopćila je Peta flota SAD.

Incident u ponedjeljak u koji je umiješan patrolni brod USS Sirocco dolazi usred tenzija dok zapadne sile i Islamska Republika nastoje spasiti svoj nuklearni sporazum iz 2015. godine.

- Tri broda Mornarice iranskog Korpusa garde islamske revolucije reagirali su na nesiguran i neprofesionalan način dok su brodovi američke mornarice prolazili kroz Hormuški moreuz - navodi se u saopćenju američke mornarice.

- Jedan od brodova se približio Siroccu opasno velikom brzinom i promijenio kurs tek nakon što je američki patrolni obalni brod izdao zvučne signale upozorenja kako bi izbjegao sudar. Iransko plovilo se također približilo 50 jardi (45 metara) od broda američke mornarice tokom interakcije, a Sirocco je odgovorio ispaljivanjem rakete upozorenja - navodi američka mornarica.

Washington je više puta optuživao iransku Islamsku revolucionarnu gardu za remećenje pomorskog saobraćaja u strateškom Hormuškom moreuzu, tački kroz koju prolazi petina svjetske proizvodnje nafte, podsjeća AFP.

Najnoviji incident dolazi nakon što se iranska garda 27. maja ukrcala i zaplijenila dva naftna tankera pod grčkom zastavom u Zaljevu. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei nazvao je to odmazdom nakon što je Grčka zaplijenila iransku naftu.

Američka mornarica je saopćila da je incident od ponedjeljka "trajao jedan sat i završio kada je letjelica IRGCN-a napustila to područje". 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.