25.6.2022. 21:30
0
Jemen ostaje bez zaliha pšenice
Jemen je u subotu upozorio da će zalihe pšenice u ovoj zemlji uskoro nestati zbog posljedica rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

-  Globalna kriza hrane i rusko-ukrajinski sukob utiču na uvoz pšenice u Jemen, rekao je ministar planiranja i međunarodne saradnje Waed Badhib objavila je državna novinska agencija Saba.

Rekao je da Jemen oko 46 posto pšenice uvozi iz Rusije i Ukrajine.

- Strateške zalihe pšenice u Jemenu uskoro će nestati, sredinom jula, upozorio je ministar, pozivajući Evropsku uniju da pomogne Jemenu da pronađe nova tržišta za otkup pšenice.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Sukob je stvorio jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu koje je stvorio čovjek, a prema posljednjim procjenama UN-a 23,4 miliona ljudi potrebna je humanitarna pomoć i zaštita, pri čemu glad prijeti više od 19 miliona ljudi. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.