28.6.2022. 13:45
0
Čelnici G7 dogovorili iznos od 4,5 milijarde dolara pomoći u rješavanju problema hrane u svijetu
Čelnici Grupe sedam (G7) dogovorili su iznos od 4,5 milijarde američkih dolara za rješavanje problema sigurnosti hrane u cijelom svijetu, pogoršanih povećanjem cijena žitarica i hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Bijela kuća je u utorak saopćila da Sjedinjene Države ulažu 2,76 milijardi dolara za rješavanje ovog problema. Sredstva će se koristiti za pomoć 47 zemalja i regionalnih organizacija koje se bave problemom nesigurnosti hrane i pothranjenošću, prenosi AP.

Bijela kuća kaže da je situacija najgora i da je najpotrebnije na području Roga Afrike, gdje je ruska blokada žitarica iz Ukrajine pogoršala ionako tešku situaciju. Afrički rog proživljava četvrtu sezonu suše zaredom, s čak 20 miliona ljudi koji će se suočiti s prijetnjom gladi do kraja godine, saopćila je Bijela kuća.

Bidenova administracija je u saopćenju rekla da su postupci ruskog predsjednika Vladimira Putina "ugušili proizvodnju hrane i poljoprivredu i te da je koristio hranu kao ratno oružje".

(FENA/A. Balićevac)

 
SamitG7
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.