29.6.2022. 13:30
0
Visoke cijene goriva izazvale društvene nemire širom Južne Amerike
Policija u Argentini blokirala je ključnu ulaznu tačku za centar državne prijestolnice u utorak kako bi odvratila grupu kamiondžija da se pridruži protestu u centru grada, dodatno pojačavajući saobraćajni haos u Buenos Airesu nizom prekida saobraćaja izazvanih bijesom zbog rastućih cijena goriva i nestašica širom Južne Amerike, uglavnom kao rezultat ruskog rata u Ukrajini.

Argentina je tek jedna od nekoliko zemalja u Južnoj Americi koje se suočavaju s protestima zbog visokih cijena goriva, izazvanih uglavnom ruskim ratu u Ukrajini.

Kamiondžije su u Peruu pokrenule neograničeni štrajk u ponedjeljak kako bi protestovali protiv visokih cijena goriva, dok je u Ekvadoru najmanje pet ljudi poginulo tokom dvosedmičnih protesta predvođenih izvornim domoradačkim stanovništvom, koje je kao glavni zahtijev štrajka proglasilo sniženje cijena goriva.

Previranja izazvana rastom cijena također su potresla urede poslovnih čelnika. Prošle je sedmice u Brazilu čelnik državnog naftnog diva Petrobras podnio ostavku u jeku političkih pritisaka da snizi cijene.

Vozači širom svijeta pogođeni su cijenama energenata, što se u nekoliko zemalja u Latinskoj Americi pretvorilo u društvene nemire, ubrzavajući inflaciju ionako ojačanu visokim cijenama energenata, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.