30.6.2022. 10:51
0
Kina nazvala NATO 'ostatkom Hladnog rata'
Kina je reagovala na ocjenu NATO-a da je Peking sigurnosni izazov, nazivajući zapadni vojni savez “ostatkom Hladnog rata” koji kalja njen međunarodni ugled.

NATO je u srijedu objavio svoj ažurirani strateški koncept, dokument koji navodi najveće sigurnosne prijetnje u narednoj deceniji. Dok je Rusija imenovana kao najveća prijetnja, NATO je uvrstio Kinu na listu prijetnji po prvi put.

Alijansa je saopćila da Kina “nastoji da podrije “međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući svemirsku,kibernetsku i morsku domenu” i upozorila je na bliske veze Pekinga i Moskve.

- Obzirom da NATO pozicionira Kinu kao “sistematski izazov”, moramo obratiti veliku pažnju tome i odgovoriti na koordinirani način. Kada se djeluje u cilju podrivanja kineskih interesa, mi ćemo pružiti čvrste i snažne odgovore – navodi se u saopćenju kineske misije u Evropskoj uniji.

Kina insistira da promovira mir kroz saradnju s Ujedinjenim nacijama i projekte međunarodne razvojne pomoći.

Ona je nazvala 30-člani vojni savez izvorom nestabilnosti u svijetu.

- NATO tvrdi za sebe da je odbrambena organizacija koja podržava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, ali ona zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a i vodi ratove protiv suverenih država, stvarajući ogromne žrtve i ostavljajući desetke miliona ljudi raseljenim – navodi se u saopćenju kineske misije, prenosi AP.


(Fena/Admir O.)

KinaNato
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.