3.7.2022. 18:58
1
Palestina - Povećati pritisak na Izrael kako bi zaustavio iskopavanja oko kompleksa džamije Al-Aksa
Palestina je u nedjelju pozvala međunarodnu zajednicu da poveća pritisak na Izrael kako bi zaustavio iskopavanja oko kompleksa džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu)

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američku administraciju i međunarodnu zajednicu da intervenišu "kako bi zaustavili izraelsko kopanje ispod i oko kompleksa Al-Aksa prije nego što bude prekasno".

Upozorava se da izraelska iskopavanja "ciljaju temelje džamije Al-Aksa".  U petak je Uprava za vakufe, koja nadgleda sveta mjesta u Al-Qudsu, upozorila na pukotine i pad nekih stijena u kompleksu zbog izraelskih kopanja.

Izraelske vlasti nisu se oglasile povodom ovih navoda.  Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.  Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.


(FENA/ Amer M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.