4.7.2022. 15:18
0
Putin oduševljen "oslobađanjem Luganjska": Traži da vojnici odu na odmor, najavljuje i nagrade za najhrabrije
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, održao je sastanak sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Ruski predsjednik je sa Šojguom razgovarao o vojnim aktivnostim ruske vojske u Ukrajini.

Šojgu je Putina obavijestio o uspjehu ruske vojske na području Luganjska, koji je sad u potpunosti pod kontrolom agresora.

- Operacija oslobađanja teritorije počela je 19. juna i završena je 3. jula. Operaciju je izvela ruska grupa 'Centar' pod komandom Aleksandra Lapin uz podršku južnih grupacija kojim komanduje Sergej Surovikin. Za dvije sedmice oslobođeno je 25 naselja, rekao je Šojgu.

Putin je, zatim, kazao kako vojnici koji su učestvovali u "operacijama" trebaju otići na zasluženi odmor.

- Jedinice grupacije 'Centar' i 'Jug' koje su učestvovale u borbama trebalo bi da se odmore i povećaju svoje borbene sposobnosti. Istovremeno, grupe 'Zapad' i 'Istok' trebaju nastaviti svoje akcije prema planu, kazao je on.

Najavio je ruski predsjednik i nagrade za vojnike.

- Vojnicima koji su se istakli prilikom ratovanja bit će dostavljena priznanja. Znam da u ruskoj vojsci ima mnogo hrabrih i profesionalnih vojnika i svi trebali biti nagrađeni odgovarajućim državnim nagradama, istakao je Putin.

U zaključku razgovora, Šojgu je Putinu kazao kako je Ukrajina izgubila skoro 5,500 vojnika.

- Njihovi gubici iznose 5.469 vojnika. Ukrajinci su izgubili 196 tenkova, 166 topova, 87 višecjevnih raketnih bacača, 12 aviona i 65 dronova, zaključio je Šojgu.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.