6.7.2022. 20:06
0
Šri Lanka traži rusku naftu u borbi s teškom ekonomskom krizom
Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa saopćio je u srijedu da je obavio telefonski razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom kako bi zatražio kreditnu podršku za uvoz goriva u tu otočnu zemlju koja se suočava sa najtežom ekonomskom krizom u istoriji.

- Imao sam veoma produktivan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Zahvaljujući mu za svu podršku koju je pružio našoj zemlji kako bismo prevazišli izazove iz prošlosti, ja sam zatražio da ponudi kreditnu podršku za uvoz goriva radi prevazilaženja sadašnjih izazova - piše Rajapaksa u tweetu, javlja Reuters.

Zapadne zemlje uglavnom su prekinule uvoz energenata iz Rusije u skladu sa sankcijama zbog njenog rata u Ukrajini. Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe ranije je izjavio da će vlada tragati za drugim izvorima, ali da to nije bilo uspješno. Od ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, cijene nafte buknule su širom svijeta, izazivajući brojne zemlje da pokušaju tražiti rusku sirovu naftu, koja se nudila po izuzetno niskim cijenama.

Ekonomska kriza u Šri Lanki dovela je do velikih nestašica goriva, prisiljavajući vladu da zatvori škole i zatraži od uposlenika službi koje nisu od suštinskog značaja da rade od kuće kako bi ograničila potrošnju ionako limitiranih zaliha goriva. Vlada je saopćila ranije da nijedan entitet nije spreman da snabdije Šri Lanku naftom, čak i za gotovinu, jer je njena benzinska korporacija opterećena teškim dugom, prenosi Reuters.



(Amer M.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.