9.7.2022. 13:35
0
Blinken i Wang održali direktne razgovore nakon samita G-20
Američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sastali su se u subotu, nakon samita G-20, na razgovorima licem u lice, prvi put od oktobra prošle godine.

Američki zvaničnici tvrde da Blinkenov sastanak s Wangom na indonezijskom otoku Baliju, uključujući i jutarnju sesiju razgovora i radni ručak, ima za cilj održati stabilim složene američke odnose s Kinom i spriječiti da se slučajno ne pretvore u sukob.

- Nema zamjene za direktnu diplomatiju, a u složenim i teškim odnosima kakvi vladaju između Sjedinjenih Država i Kine mnogo je toga o čemu se treba razgovarati – izjavio je Blinken novinarima na početku sastanka.

- Itekako se nadamo produktivnom i konstruktivnom razgvoru - kazao je.

Očekuje se da Blinken ponovi upozorenje Kini da ne podržava ruski rat u Ukrajini,  a dvije strane će se baviti spornim pitanjima među kojima su Tajvan, kineske pretenzije u Južnom kineskom moru, širenje njenog uticaja na Pacifiku, ljudska prava i trgovinske tarife.

Obje strane, ipak, imaju zajednički interes da održe međusobne odnose stabilnim, a Blinken i američki zvaničnici tvrde kako se očekuje da američki predsjednik Joe Biden i njegiov kineski kolega Xi Jinping ponovo razgovaraju u narednim sedmicama, o čemu će najvjerovatnije biti riječi na današnjem sastanku.

- Kina i Sjedinjene Države dvije su velike zemlje i stoga je neophodno da održe normalnu razmjenu mišljenja - izjavio je Wang novinarima.

- Istovremeno trebamo zajednički raspravljati kako bismo osigurali da se naši odnosi nastave kretati u pravom smjeru – kazao je Wang, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.