13.7.2022. 18:53
0
Šefica MMF-a upozorava Evropu: Moguće su velike recesije, ovo izaziva humanitarnu tragediju
Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, izjavila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorivši da bi daljnji poremećaji u opskrbi Evrope plinom mogli gurnuti brojne ekonomiije u recesiju.

U blogu objavljenom uoči sastanka ministara finansija skupine G20 ove sedmice, Kristalina Georgieva rekla je da je ruska invazija na Ukrajinu značajno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za 2022. i 2023.

Georgieva je prošle sedmice rekla da će fond, treći put ove godine, smanjiti ranije prognoze o 3.6 posto rasta u 2022. i da ne može isključiti recesiju iduće godine. Nove prognoze trebale bi se objaviti kasnije u julu, nakon što je MMF u aprilu snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milion ljudi.

“Vlade trebaju učiniti sve što mogu da snize visoku inflaciju… jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih”, rekla je Georgieva.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.