14.7.2022. 12:37
0
Masovna grobnica u blizini bivšeg koncentracionog logora u Poljskoj
FOTO: Ilustracija
Na sjeveru Poljske, u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora Soldau, otkrivena je masovna grobnica, za koju je Tomasz Jankowski iz poljskog Instituta za nacionalno sjećanje rekao da se u njoj nalaze posmrtni ostaci najmanje 8.000 žrtava.

Smatra se da su tijela iskopana i spaljena u nacističkoj operaciji kako bi se sakrili tragovi ubistava. Nacisti su u Soldauu ubijali Jevreje, političke protivnike i članove poljske elite, javlja BBC.

Koncentracioni logor je izgrađen 1939. za tranzit i istrebljenje i korišten je tokom nacističke okupacije. Smatra se da je tamo ubijeno do 30.000 ljudi, a istraživači se nadaju da će izvršiti DNK analizu ostataka kako bi saznali više o žrtvama. Među ubijenim Poljacima bili su pripadnici klera i obavještajne službe. Arheolozi su pronašli stotine tragova odjeće, dugmadi i drugih predmeta, ali sve ukazuje da su tijela opljačkana prije nego što su zapaljena.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.