19.7.2022. 17:20
0
Reuters tvrdi: Sberbank i “Noćni vukovi” su sljedeće mete sankcija EU
Reuters navodi da se očekuje da će Evropska unija u srijedu dodati Sberbanku, ali i čelnike motociklističkog kluba Noćni vukovi, te mnoge druge osobe i subjekte na svoju listu sankcionisanih pojedinaca i kompanija uslijed invazije Rusije na Ukrajinu.

U nacrtu dokumenta koji je pripremila služba za vanjske poslove EU, a koji su novinari Reuters-a imali uvid, se navodi da će se među 48 pojedinaca i devet subjekata koji će biti dodati na listu sankcionisanih naći zvaničnioci, motociklistički klub, glumci, političari i članovi porodica ranije sankcionisanih privrednika.

Sankcionisanje Sberbanke zamrznulo bi njenu imovinu na Zapadu i potpuno spriječilo transakcije sa izuzetkom finansijskih operacija za trgovinu hranom i đubrivom, rekao je zvaničnik EU za Reuters.

Najveći ruski zajmodavac je već bio isključen iz bankarskog sistema za razmjenu poruka SWIFT, što je stvorilo poteškoće za sposobnost poslovanja banke. Transakcije za gašenje njene podružnice u Evropi i dalje će biti dozvoljene u narednih šest mjeseci, navodi se u jednom od dokumenata.

Pravila o sankcijama će, međutim, biti revidirana kako bi se osiguralo da ruske banke koje su prethodno dodane na listu mogu koristiti neka zamrznuta sredstva za trgovinu hranom i đubrivima, što je mjera koja ima za cilj da ukloni nenamjerne prepreke globalnoj trgovini hranom.

Direktor giganta za cink i bakar UMMC, Andrej Kozicin, će biti dodat na listu jer se smatra da je “uključen u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda vladi”, navodi se u dokumentu.

Taj potez, za koji se očekuje da će biti usvojen u srijedu, povećao bi ukupan broj pojedinaca koje je EU sankcionisala zbog rata u Ukrajini na 1.229, a broj sankcionisanih kompanija na 110.

Među osobama koje trebaju biti sankcionisane je Sergej Koroljov, prvi zamjenik direktora ruske službe bezbednosti FSB. U dokumentu se navodi da je on “naznačen kao potencijalna zamjena” za šefa FSB Aleksandra Bortnikova, koji je već pod sankcijama.

Na spisak se dodaje i ruska komesarka za prava djece Marija Lvova-Belova, koja je optužena da je “jedna od osoba koje su najviše umiješane u ilegalni transport ukrajinske dece u Rusiju i njihovo usvajanje od strane ruskih porodica”.

Ukrajina je optužila Moskvu da je premjestila više od 200.000 djece u Rusiju od početka sukoba u februaru. Rusija negira prisilno deportovanje Ukrajinaca i tvrdi da je primila izbjeglice.

Ruski motociklistički klub Noćni vukovi i njegovi čelnici će također navodno biti sankcionisani. Među njima je i Josef Hambalek, predsjednik evropskog ogranka kluba, optužen za obuku članova u kampu u Slovačkoj za borbe u Ukrajini. On “ima bliske veze s bivšom slovačkom vladom i može biti povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, navodi se u dokumentu.

(A. Balićevac)

SankcijeEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.