26.7.2022. 17:00
0
Rusija se povlači iz projekta Međunarodne svemirske stanice
Rusija je objavila da će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon 2024. godine i umjesto toga izgraditi vlastitu stanicu.

Novi čelnik ruske svemirske agencije Jurij Borisov rekao je da će Roskosmos do tada poštovati sve svoje obaveze, piše BBC.

SAD i Rusija, zajedno s drugim partnerima, uspješno su surađivali na ISS-u od 1998.

Odnosi su se pogoršali otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a Rusija je prethodno prijetila da će napustiti projekat zbog zapadnih sankcija protiv nje.

ISS, zajednički projekat koji uključuje pet svemirskih agencija, u orbiti oko Zemlje je od 1998. i korišten je za provođenje hiljada naučnih eksperimenata.

Odobreno je da radi do 2024. godine, ali SAD su to željele produžiti za još šest godina uz saglasnost svih partnera.

Na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Borisov je rekao da je donesena odluka da se napusti projekat nakon 2024. Još uvijek nije jasno šta odluka znači za budućnost ISS-a, a visoki dužnosnik NASA-e rekao je Reutersu da svemirska agencija SAD-a nije bila službeno obaviještena o planovima Rusije.

Čini se da je saradnja između Rusije i SAD-a na projektu Međunarodne svemirske stanice relativno neoštećena ratom u Ukrajini, s tim da su dvije zemlje ranije ovog mjeseca potpisale sporazum kojim se ruskim kosmonautima dopušta putovanje američkim svemirskim letjelicama do stanice i obrnuto. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.