26.7.2022. 22:49
0
Saudijski princ bin Salman u posjeti državama EU
Saudijski prijestolonasljednik, Mohammed bin Salman, otputovao je danas iz Rijada u zvaničnu posjetu Grčkoj i Francuskoj, što je prva posjeta državama članicama Evropske unije od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prije gotovo četiri godine, prenosi AFP.

Zapad je uveliko izbjegavao da ugosti 'de facto' vladara Saudijske Arabije nakon ubojstva Khashoggija, kolumniste Washington Posta koji je kritizirao vladajuću porodicu u toj zemlji. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. 

Mohammed bin Salman će se sastati s čelnicima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima da se oni poboljšaju u nekoliko područja te o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u saopćenju službene Saudijske novinske agencije. Ne navodi se koliko će posjeta trajati. 

Njegova posjeta dolazi samo deset dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju i susreo se s bin Salmanom.

Bidenova posjeta kritzirana je u Sjedinjenim Američkim Državama, a osudile su je i međunarodne organizacije za ljudska prava. 

Saudijski prijestolonasljednik posjetio je nekoliko arapskih zemalja prošle godine i bio je u Turskoj u junu. Dvije zemlje nastoje normalizirati odnose pogoršane nakon Khashoggijeva ubistva. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis posjetili su Saudijsku Arabiju prošle godine.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.