29.7.2022. 16:11
0
Macron i saudijski prijestolonasljednik obećali 'ublažiti posljedice' rata u Ukrajini
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman dogovorili su se "ublažiti posljedice" rata u Ukrajini tokom razgovora u Parizu, saopćila je u petak Elizejska palača, javlja AFP.

Macron se našao na udaru kritika skupina za ljudska prava jer je ugostio saudijskog čelnika, zbog događaja u vezi ubojstva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.

- Predsjednik i prijestolonasljednik Saudijske Arabije naglasili su potrebu da se okonča ovaj sukob i intenzivira njihova saradnja kako bi se ublažili učinci u Evropi, na Bliskom istoku i šire u svijetu - saopćila je Elizejska palača.

Saradnici francuskog predsjednika nagovijestili su prije razgovora da Macron planira potaknuti Saudijsku Arabiju da poveća svoju proizvodnju nafte kako bi pomogla u snižavanju globalnih cijena sirove nafte.

Budući da ruske zalihe nafte i plina nisu dostupne zemljama EU-a zbog sankcija ili ih Moskva uskraćuje, evropske zemlje očajnički traže alternativne izvore fosilnih goriva.

U saopćenju se navodi da je Macron "istakao važnost nastavka tekuće koordinacije sa Saudijskom Arabijom u pogledu diversifikacije opskrbe energijom za evropske zemlje".

Saudijska Arabija jedna je od rijetkih zemalja u svijetu s kapacitetom povećanja proizvodnje.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.