4.8.2022. 22:30
0
Biden osudio odluku ruskog suda: "Pozivam Rusiju da odmah pusti košarkašicu"
Američki predsjednik Joe Biden oštro je osudio odluku ruskog suda u četvrtak kojom je američka košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora.

Biden je istakao da je ova presuda “još jedan podsjetnik na ono što je svijet već znao, a to je da Rusija nepravedno drži u pritvoru Brittney”, navodi N1. 

“To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da odmah pusti košarkašicu kako bi mogla biti sa svojim voljenima, prijateljima i saigračima”, kazao je Biden u saopćenju, te dodao da će američka administracija nastaviti neumorno raditi kako bi se Griner i Paul Whelan, bivši američki marinac, vratili u domovinu što prije.

Ruski sud je u četvrtak proglasio američku košarkašicu Griner krivom za posjedovanje i krijumčarenje droge. Sud je osudio Griner na devet godina zatvora nakon što je ona priznala krivicu za unošenje kanabisa u posudama za električne cigarete u Rusiju.

Ruski sud je u odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Griner, zvijezda Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA), počinila krivično djelo namjerno.

Američka košarkašica je u obraćanju sudu kazala da je to bila greška. Griner se izvinila sudu za svoju “grešku” i zamolila sudiju blažu kaznu od one koju je tražio tužilac. Također je negirala da je namjeravala da prekrši ruski zakon.

Brittney Griner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

Ruski tužilac je tražio devet i pol godina zatvora, a maksimalna moguća kazna za ovo krivično djelo je deset godina zatvora.

State Department je u dugo u pregovorima kako bi osigurao oslobađanje košarkašice kao dio dogovora koji bi također vratio zatvorenog Amerikanca Paula Whelana kući. Amerikanci već sedmicama čekaju na odgovor Rusije, a još niko nije potvrdio nagađanja da oslobađanje Griner i Whelana znači i oslobađanje Viktora Boulta, ruskog kriminalca poznatog kao trgovca smrću koji je osuđen u SAD-u na 25 godina, piše N1. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.