8.8.2022. 13:29
0
Čad: Vlada i pobunjenici potpisali mirovni sporazum uoči nacionalnog dijaloga
Predstavnici čadske prijelazne vlasti i pobunjeničke grupe potpisali su mirovni sporazum u Dohi u ponedjeljak uoči šireg dijaloga o nacionalnom pomirenju koji bi se trebao održati u ovom mjesecu.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koji uključuje pristanak strana na nacionalni inkluzivni dijalog, prisustvovalo je više od 30 pobunjeničkih grupa i uslijedilo  je nakon višemjesečnih razgovora u katarskoj prijestolnici.

Detalji, poput onoga kako će sporazum biti provođen i kako će njegovo poštovanje biti nadzirano, nisu odmah objavljeni.

Mahamat Zene Cherif, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj vojnoj vladi, izjavio je novinarima kako vjeruje da će sporazum dovesti do održivog mira u Čadu, dodajući da će 1.500 predstavnika prisustvovati nacionalnom dijalogu 20. augusta.

Nacionalni dijalog trebao bi uključivati široki spektar grupa i stranaka, kao i vlade i pobunjenika.

- Većina oružanih grupa potpisala je ovaj sporazum i oni će učestvovati u nacionalnom  dijalogu. I ovaj nacionalni, inkluzivni dijalog forum je za sve ljude Čada - kazao je on, odbacujući brige da se nisu sve  grupe obavezale na sporazum.

 Front za promjene i slogu u Čadu (FACT), pobunjenička grupa sa sjedištem u Libiji koja je zaprijetila maršom na prijestolnicu prošle godine, brzo je odbacio sporazum iz Dohe u nedjelju.

FACT navodi u saopćenju da sporazum nije adekvatno uzeo u obzir  njegove zahtjeve, koji uključuju oslobađanje zatvorenika zarobljenih tokom borbi. Grupa je saopćila kako ostaje otvorena za dodatne rasprave.

Izvor blizak sporazumu izjavio je da su se oni koji su potpisali sporazum obavezali na trajno primirje i da rade ka razoružavanju civila, prenosi Reuters.


(Fena / K.Ć. )


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.