15.8.2022. 18:15
0
William Ruto pobijedio na predsjedničkim izborima u Keniji
Zamjenik predsjednika Kenije William Ruto pobijedio je na predsjedničkim izborima u Keniji, rekao je predsjednik izborne komisije.

Kenijci su prošle sedmice izašli na birališta na izborima za poslanike i novog predsjednika, nakon što je aktuelnom šefu države Uhuru Kenijati istekao drugi mandat.

Komisija je rekla da Ruto osvojio 50,4 posto glasova te tako tijesno je pobijedio svog suparnika, Raila Odingu.

Rezultati izbora su objavljeni sa zakašnjenjem zbog prepucavanja i optužbi za lažiranje glasova od strane Odinge.

Četiri od sedam članova izborne komisije odbili su potvrditi objavu rezultata, rekavši da su "netransparentni".

- Ne možemo preuzeti odgovornost za rezultate koji će biti objavljeni zbog posljednje faze općih izbora - rekla je Juliana Cherera, potpredsjednica Nezavisnog izborne komisije (IEBC), javlja BBC.

- Detaljne informacije ćemo svakako kasnije objaviti te ovom prilikom pozivamo Kenijce da ostanu mirni. Vladavina zakona će prevladati i za sve što ne bude po zakonu mogu se obratiti sudu - rekla je.

Stranački kolega Odinge ranije je naveo da je na izborima bilo "nepravilnosti" i "lošeg upravljanja".

Ovo je prvi put da se zamjenik predsjednika Kenije William Ruto kandidirao za predsjednika. Proveo je 10 godina obnašajući funkciju zamjenika predsjednika, ali se posvađao s predsjednikom Uhuruom Kenijatom, koji je svoju podršku dao Odingu nadajući se da će ga on naslijediti. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.