17.8.2022. 13:51
0
Sirija poriče da drži američkog novinara Austina Ticea

Sirija je u srijedu negirala da drži američkog novinara Austina Ticea ili druge Amerikance nakon što je predsjednik Joe Biden optužio sirijsku vladu da ga je pritvorila.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da Damask "poriče da su oteli ili drže bilo kojeg američkog državljanina na svojim teritorijama".

- Sjedinjene Države su prošle sedmice izdale obmanjujuće i nelogične izjave američkog predsjednika i državnog sekretara koje uključuju neosnovane optužbe protiv Sirije da je kidnapovala ili pritvorila američke državljane, uključujući bivšeg američkog marinca Austina Ticea - navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Bidenovi komentari prošle sedmice uslijedili su u povodu obilježavanja 10. godišnjice Ticeove otmice, koja se dogodila kada je bio u Siriji i izvještavao o dugotrajnom sukobu.

Bidenove primjedbe bile su do sada najjasniji pokazatelj da su SAD sigurne da Ticea drži vlada predsjednika Bašara Asada.

Tice je nestao ubrzo nakon svog 31. rođendana 14. augusta 2012. na kontrolnom punktu u nemirnoj oblasti zapadno od glavnog grada Damaska. 

Tice je jedan od dvojice Amerikanaca koji su nestali u Siriji. Drugi je Maid Kamalmaz, psiholog iz Virginije, koji je nestao u Siriji 2017.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.