18.8.2022. 9:30
0
Ukrajina odbila ruski napad u Hersonu
Ukrajinske snage saopćile su u četvrtak da su odbile ruski napad u južnom regionu Hersona, dok se broj poginulih u ruskom granatiranju grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine povećao.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sastat će se kasnije u četvrtak u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, javlja Reuters.

Oni će razgovarati o načinima pronalaženja političkog rješenja za rat i rješavanju prijetnje globalnim zalihama hrane i opasnosti od katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su preuzele ruske snage.

Rat je prisilio milione da pobjegnu, usmrtio hiljade i produbio geopolitički jaz između Zapada i Rusije, koja kaže da je cilj njene operacije demilitarizacija susjeda i zaštita zajednica koje govore ruski.

- Ruske snage su postigle samo minimalan napredak, a u nekim slučajevima i mi smo napredovali od prošlog mjeseca. Ono što vidimo je 'strateška pat pozicija' - rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, prenosi Reuters.

U ruskom bombardovanju stambene četvrti Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, u srijedu navečer je poginulo sedam osoba, a ranjeno 16, saopćila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.