21.8.2022. 9:41
0
Raste napetost: Japan razmatra raspoređivanje projektila dugog dometa zbog Kine

Japan razmatra raspoređivanje 1.000 krstarećih projektila dugog dometa kako bi ojačao svoju sposobnost protunapada protiv Kine, objavio je list Yomiuri.

Postojeće oružje modificiralo bi se kako bi mu se povećao domet sa 100 na 1.000 kilometara, piše dnevnik pozivajući se na vladine izvore.

Oružje, koje bi lansirali brodovi ili avioni, bilo bi stacionirano uglavnom oko južnih otoka Nansei i moglo bi dosegnuti obalna područja Sjeverne Koreje i Kine.


Japan, koji u skladu sa svojim poslijeratnim ustavom kojim se odriče rata vojsku smije koristiti samo za samoodbranu, proteklih godina povećao je svoje vojne izdatke i zauzeo odlučniju strategiju.

No, suzdržao se od raspoređivanja projektila dugog dometa, u okviru svojih ograničenja oružja koja mogu pogoditi mete na stranom tlu, prenosi HRT.

Regionalne napetosti porasle su ovaj mjesec nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi samoupravnom Tajvanu na koji Kina polaže pravo.

Peking je lansirao projektile blizu Tajvana i u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.