21.8.2022. 13:25
0
Snage sigurnosti prekinule opsadu hotela u Mogadišu, napadači mrtvi

Somalske snage sigurnosti prekinule su opsadu hotela u Mogadišu koji je satima držala naoružana skupina, izjavili su neimenovani lokalni zvaničnici, objavio je AFP.

- Snage sigurnosti su prekinule opsadu i napadači su mrtvi, nije pucano iz zgrade u posljednjih sat - rekao je zvaničnik koji je zatražio da ostane anoniman.

Policija Somalije sinoć je saopćila da je u višesatnoj razmjeni vatre sa snagama sigurnosti poginulo 20 osoba i ranjeno 40.

Desetine ljudi bilo je zarobljeno u hotelu kada je napad počeo.

Sigurnosni zvaničnik Mohamed Abdikadir rekao je ranije za AFP da je broj civila za koji je potvrđeno da su poginuli bio 13, dok je policajac Ibrahim Duale rekao da ih je više od 10.

Odgovornost za napad je preuzela grupa al-Shabab.

Napad u petak bio je prvi takav veliki incident otkako je predsjednik Hasan Šeik Mohamud preuzeo dužnost u maju.

Grupa al-Shabab je poznata po napadima na snage sigurnosti Somalije, kao i na hotele i druga područja, pretežno u glavnom gradu. Više od deset godina bori se za rušenje somalske vlade, prenosi Al Jazeera Balkans. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.