20.9.2022. 13:49
0
Bizaran trend u SAD: Djeca završavaju u bolnici zbog ove omiljene gricklice
U Americi se širi opasan trend gdje djeca završavaju u bolnicama zbog čipsa u kojem se nalazi najljuća papričica na svijetu, Carolina Reaper.

O čemu je riječ? One Chip Challenge viralan je trend zbog kojeg su neka djeca imala ozbiljne poteškoće, a zabilježeno je i kako su neki učenici nakon kušanja ovog čipsa dobili napadaje, piše New York Post.

Nekim ljudima je poplavio jezik nakon što su probali čips.

Radi se o posebnom pakiranju čipsa u kojem je Carolina Reaper, najljuća papričica na svijetu - 1.569.300 prema Scovilleovoj skali (sustav za označavanje ljutine čili papričica).

Iz kompanije Paqui koja je priozvela ovaj čips kažu da će ljudima koji ga probaju poplaviti jezik. No stručnjaci upozoravaju da ga ne bi svako trebao jesti. Neki su nakon izazova završili u bolnici s jakim bolovima.

Jednoj djevojčici su išle suze nakon što je pojela čips. Jezik joj je bio plav. Odveli su je u bolnicu i dali lijekove, ali još je satima trpjela strašne bolove. Zasad je potvrđeno da su u bolnicama zbog ovog izazova završili ljudi u Californiji, Teksasu i Alabami.

"Nemojte to raditi. I jedan čips može izazvati velika oštećenja", upozorava liječnik Gaylord Lopez iz Georgije.

U Kaliforniji, Teksasu i Alabami zabilježene su hospitalizacije zbog čipa. Školski okruzi u državama, uključujući Georgiju i Kolorado, upozorili su roditelje na izazov nakon što je nekoliko učenika izostalo sa nastave zbog razboljevanja od konzumiranja čipsa.

Carolina Reaper sjeme daje trenutno službeno najljuću papričicu na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda s prosječnom ljutinom od 1.569.300 SHU dok su neki primjerci ljući i od 2.000.000 SHU. Papričica je poprilično mala i ima karakterističan mali repić, ali ne kod svih papričica. Papričica je također poznata pod nazivom HP22B.

(A. Balićevac)

SADTik Tok
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.