25.9.2022. 18:30
0
U Italiji danas izbori, očekuje se pobjeda desničarskog saveza predvođenog Giorgiom Meloni
Italijani danas glasaju na izborima za koje se predviđa da će vratiti najekstremniju desničarsku vladu u zemlji od Drugog svjetskog rata i utrti put Giorgi Meloni da postane prva žena premijerka.


Činilo se da će desničarski savez predvođen Melonijevom strankom Braća Italije sigurno pobijediti kada su posljednje ankete objavljene prije dvije sedmice, piše Reuters.

Blok također uključuje desničarsku populističku Ligu koju vodi Matteo Salvini i konzervativnu stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.
 
Birališta su otvorena u 7 ujutro, a glasanje će trajati do 23 sata kada će biti objavljene izlazne ankete, dok će prvi preliminarni službeni rezultati uslijediti tokom noći. Iako su posljednje ankete provedene prije dvije sedmice, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne ukazuje na moguće iznenađenje.
  
Odaziv je bio oko 19 posto u podne po lokalnom vremenu, prema privremenim podacima, uglavnom u skladu s nacionalnim izborima 2018. Bilo je nagađanja da će velik broj Italijana odlučiti ne glasati nakon skromne ljetne kampanje.
 
Čak i ako postoji jasan rezultat, sljedeća vlada vjerovatno neće preuzeti dužnost prije kraja oktobra, a novi saziv parlament sastaje će se tek 13. oktobra. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.