28.9.2022. 17:40
0
Na Himalajima pronađeno tijelo poznate planinarke
Spasilački tim u Nepalu izvukao je tijelo poznate američke planinarke Hilaree Nelson (49) blizu vrha planine Manaslu na Himalajima, javlja BBC.

Kako se navodi, Nelson se spuštala s osmog po veličini vrha na svijetu sa svojim partnerom kada je s njom izgubljen svaki kontakt, da bi spasioci njeno tijelo pronašli na južnoj strani vrha koji je visok 8.163 metra. BBC se poziva na ranije izvještaje u kojima se navodi da je Nelson pala u pukotinu na ledenjaku.

Bila je jedna od najboljih planinarki svijeta. Prva je žena koja se za 24 sata popela na Mont Everest i Lhotse, a zajedno sa svojim partnerom Jim Morrisonom bila prva koja je skijala niz Lhotse u Nepalu, četvrti najviši vrh na svijetu.

Njen partner i još tri vodiča jutros su prebačeni helikopterom s oko 6.000 metara visine, dok je tijelo Hilari Nelson dovezeno u bazni kamp. 

Inače, kada je nestala Nelson poginula je još jedna osoba, a još deset osoba je povrijeđeno, navodi Avaz. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.