29.9.2022. 8:32
0
Uragan 'Ian' hara Floridom, milioni stanovnika bez struje
Uragan "Ian" sručio se u srijedu na američku saveznu državu Floridu praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama koje su prouzročile katastrofalne poplave i nestanak struje širom te države, javlja CNN.

U blizini putanje uragana, blizu otoka Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima, a obalna straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvero je uspjelo doplivati do obale.

"Ian" je praćen vjetrom koji je puhao 185 km/h i stigao je do kopna na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride u 15.05 sati po lokalnom vremenu, navodi američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

- Uragan je prouzročio katastrofalne poplave - objavila je ta ustanova. 

"Ian" koji je označen kao 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj skali, sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor.

Oko dva miliona domova na Floridi bila su u srijedu navečer bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavio je NBC.

Tako je Punta Gorda, jedan od najsnažnije pogođenih gradova, utonuo u mrak. Tokom noći je tek poneka zgrada opremljena generatorima bila osvijetljena, čuli su se snažni zvuci vjetra i pljuštanje kiše.

Nekoliko sati ranije grad je doživio kratak predah kada se našao u središtu uragana. No udari vjetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći saobraćajne znakove, odnoseći dijelove krovova i lomeći grane drveća.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.