3.10.2022. 11:11
0
Istaknuta ruska novinarka Ksenija Sobčak pod istragom
Istaknuta ruska novinarka Ksenija Sobčak nalazi se pod krivičnom istragom zbog članka koji je napisala, a policija ga smatra "lažnim", javila je u ponedjeljak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neidentifikovani izvor u policiji.


Sobčak, čiji je pokojni otac bio gradonačelnik Sankt Peterburga 1990-ih i blisko sarađivao s Vladimirom Putinom, vodi YouTube kanal sa više od tri miliona pretplatnika. Takođe je osnovala popularni Telegram nalog na kojem redovno dijeli priče koje kritikuju ruske napore za mobilizaciju.

TASS je objavio da se priča Sobčak odnosila na "državno finansiranje festivala" i da bi ona mogla biti optužena po članu ruskog zakona koji predviđa tri godine zatvora.

Ni Sobčak, 40, ni predstavnici njene web stranice nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar izvještaja TASS-a.

Sobčak je dosad izbjegavala krivično gonjenje, ali su je vlasti u prošlosti pažljivo ispitivale zbog dijeljenja takozvane "LGBT propagande" i izjavljivanja da je Krim i dalje ukrajinski nakon što ga je Rusija aneksirala 2014. godine.



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.