4.10.2022. 18:32
0
Ukrajina obećala više žitarica Africi
Ministar vanjskih poslova Ukrajine obećao je da će njegova zemlja unatoč sukobima učiniti sve što može da pošalje više žitarica u Afriku.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba započeo je turneju po kontinentu ove sedmice u Senegalu. On se u ponedjeljak sastao s predsjednikom Senegala Mackyjem Sallom, koji je sadašnji predsjedavajući Afričke unije.

Ukrajina će slati "čamce pune sjemenki za Afriku", rekao je Kuleba na zajedničkom brifingu za novinare sa svojom senegalskom kolegicom Aissata Tall Sall, prenosi AP.

- Dat ćemo sve od sebe do posljednjeg daha da nastavimo izvoziti ukrajinsko žito u Afriku i svijet radi sigurnosti opskrbe hranom - rekao je on.

Mnoge afričke zemlje u velikoj mjeri zavise od uvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine. Usred nestašice na tržištu, Rusija je nastojala da prikaže Zapad kao negativca, okrivljujući ih za rast cijena hrane.

Zapadni lideri su u međuvremenu optužili Kremlj da cinično koristi hranu kao oružje i vodi osvajački rat u imperijalnom stilu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.