6.10.2022. 14:23
0
Zelenski isprozivao NATO: Nudimo vam šansu, pokažite da se ne bojite Rusije!
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu objavljenom danas pozvao NATO da "pokaže da se ne boji Rusije". Zelenski je to rekao odgovarajući na pitanje je li dobio ikakav odgovor od Sjevernoatlantskog saveza na prijavu u članstvo odnosno kad očekuje odgovor NATO-a na zahtjev Ukrajine.

"Moja ključna poruka NATO-u je - ne morate se bojati nikoga", rekao je.

Zelenski je naglasio kako je "važno dogovoriti sigurnosna jamstva za cijeli svijet tako da niko ni ne pomisli da postane autokrat, a čak i ako jest autokrat da ni ne pomisli da može osvajati tuđe teritorije".

"Za to je potrebno jedinstvo. Mislim da bez Ukrajine nije tako snažan savez, posebno ne na europskom kontinentu. Mislim da je to (ulazak Ukrajine u NATO, op.a.) važan korak za snagu saveza na istoku Europe. Nudimo tu šansu NATO-u i zahvalni smo za njegovu podršku", rekao je Zelenski i pozvao NATO da "pokaže odlučnost".

"Ne mora samo Ukrajina demonstrirati svoju snagu Rusiji, nego to mora napraviti i NATO, mora pokazati da se ne boji Rusije. Znam da svi shvaćaju da su sigurnosna jamstva Ukrajini nešto što je potrebno. Mislim da smo na tom putu, mi definitivno želimo ići tim putem. Koliko brzo će to ići, to nažalost ne ovisi samo o Ukrajini", rekao je.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.