9.10.2022. 9:00
0
Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete
Sjeverna Koreja ispalila je dva balističke rakete u more u noći sa subote na nedjelju po lokalnom vremenu, što je sedmo takvo lansiranje u dvije sedmoce, objavila je japanska vlada.

Sjevernokorejski potez izazvao je zabrinutost u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Oba projektila dosegla su visinu od 100 kilometara i preletjela 350 kilometara, objavio je novinarima japanski ministar odbrane Toshiro Ino.

Prva je ispaljena u 1:47 sati po lokalnom vremenu, a druga šest minuta poslije.

Obje su pale izvan japanske isključive ekonomske zone, a stručnjaci istražuju o kakvim se tipovima raketa radi.

Američka vojska objavila je da sarađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali je saopćila da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike.

“Američka obaveza da brani Južnu Koreju i Japan ostaje neupitna”, objavilo američko zapovjedništvo na Indo-pacifiku.

U Seoulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali “ozbiljnom provokacijom”.

Projektili su ispaljeni s istočne obale Sjeverne Koreje.

Zvaničnici u Seoulu smatraju kako bi pojačana aktivnost u sjevernokorejskim balističkim lansiranjima mogla ukazivati da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine.

Lansiranje se dogodilo nekoliko sati nakon što su južnokorejske i američke snage završile zajedničke pomorske vježbe u kojima je učestvovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Reagan.

Sjevernokorejska nacionalna uprava za razvoj zrakoplovstva u subotu je lansiranje raketa nazvala mjerom samoodbrane protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Testiranja ne predstavljaju prijetnju neposrednim susjedima u regiji, stoji u saopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi N1. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.