15.10.2022. 22:10
0
Iranci ponovno na ulicama, veliki protesti protiv vlasti
Iranci su danas ponovo izašli na ulice da bi protestovali protiv vlasti, mjesec dana nakon početka protestnog pokreta podstaknutog smrću mlade Mahse Amini koji je ugušen u krvi.

Objavili su to mediji i nevladine organizacije.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla je 16. septembra u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhapšena zbog navodnoga kršenja strogih kodeksa odijevanja Islamske Republike koji se odnosi na žene, odnosno, kako je objašnjeno - zbog "nepropisnog nošenja hidžaba".

Iranske vlasti tvrde da je mlada žena umrla od posljedica bolesti, a ne od "batina". Kažu da tako stoji u medicinskom izvještaju, no djevojčin ga otac ne prihvata. Njezin rođak je rekao da je Mahsa umrla od posljedica "silovitog udarca u glavu".

Protest je potaknuo skupove solidarnosti u inostranstvu, a međunarodna zajednica osudila je represiju koja je, po podacima nevladinih organizacija odnijela više od 100 života.

Uprkos prekidima interneta i nastojanju vlasti da blokiraju pristup aplikacijama Instagram i WhatsApp, Iranci su se, na online poziv aktivista u subotu okupili na ulicama grada Ardabila.

U rodnome gradu Mahse Amini Saghezu u Kurdistanu u štrajk su stupili trgovci, a isto su napravili oni u sjevernoj pokrajini Mahabad, prenosi internetski medij 1500tasvir, spominjući i kršenja ljudskih prava.

Sudeći po fotografijama objavljenim na internetu mladi su demonstrirali na univerzitetima u Teheranu, Isfahanu i Kermanšahu na sjeverozapadu zemlje.

Demostranti su se odazvali pozivu aktivista na masovne proteste pod sloganom 'Početak kraja!' za iranske vlasti.

Aktivisti su podstakli Irance na proteste u područjima gdje nema snaga sigurnosti. Skandirali su "Smrt diktatoru", misleći pritom na vrhovnoga iranskog vođu Alija Khameneija.

Istovremeno je službeno tijelo - Islamsko vijeće za koordinaciju razvoja pozvalo Irance da u subotu u džamijama nakon večernje molitve "iskažu gnjev protiv pobune i pobunjenih".

Od 16. seštembra mlade žene, studentice i učenice kontinuirano organizuju proteste tokom kojih ne nose marame, izvikuju protivladine parole i sukobljavaju se s policijom.

U represiji protesta dosad je smrtno stradalo najmanje 108 ljudi, podaci su nevladine organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Amnesty International raspolaže podatkom po kojemu je u protestima smrtno stradalo najmanje 23 djece u dobi od 11 do 17 godina, a "ubili su ih pripadnici snaga bezbjednosti".

Stotine su uhapšene.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.