29.10.2022. 13:17
0
Sjedinjene Države će zatražiti od Ujedinjenih naroda da pažnju usmjere na proteste u Iranu
Sjedinjene Američke Države zatražit će sljedeće sedmice da Ujedinjene nacije usmjere pažnju na proteste u Iranu koji su započeli nakon smrti mlade žene u policijskom pritvoru te da se nađe način za osiguranje nezavisnih istraga kršenja ljudskih prava.

Sjedinjene Države i Albanija održat će neformalni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu, navodi se u bilješci koja najavljuje događaj, a koju je Reuters imao na uvid. Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi i glumica i aktivistica rođena u Iranu Nazanin Boniadi trebale bi prisustvovati tom brifingu.

- Sastanak će istaknuti tekuću represiju nad ženama, djevojčicama i pripadnicima vjerskih i etničkih manjinskih grupa u Iranu. Identificirat će načine za osiguranje nezavisnih istraga kršenja i zloupotreba ljudskih prava iranske vlade - navodi se u bilješci.

Nezavisni UN-ov istražitelj za ljudska prava u Iranu, Javaid Rehman, također bi se trebao obratiti na sastanku, kojem mogu prisustvovati druge države članice UN-a i grupe za ljudska prava.

Iran je zahvaćen protestima nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u policijskom pritvoru prošlog mjeseca. Nemiri su se pretvorili u narodnu pobunu Iranaca iz svih slojeva društva, što predstavlja jedan od najvećih izazova klerikalnom vodstvu od revolucije 1979. godine. Iran je za nemire okrivio svoje strane neprijatelje i njihove agente.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku optužila je Sjedinjene Države i njihove saveznike za zloupotrebu platforme "za promoviranje njihove političke agende".

- S obzirom na njegovo licemjerje, korištenje dvostrukih standarda i selektivnu primjenu ljudskih prava, smatramo da su tvrdnje SAD-a da podupiru iranske žene obmanjujuće i uređene u nedovoljno dobroj vjeri - saopćili su.

Grupe za ljudska prava tvrde da je najmanje 250 učesnika protesta ubijeno i hiljade uhapšeno širom zemlje. Žene su odigrale važnu ulogu u protestima, skidajući marame. Smrt nekoliko tinejdžerica koje su navodno ubijene tokom protesta dodatno je potaknula gnjev naroda, javio je Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.