9.11.2022. 20:20
0
Evropska komisija predložila paket pomoći Ukrajini, Mađarska se protivi
Izvršni organ Evropske unije u srijedu je predložio paket pomoći ratom zahvaćenoj Ukrajini vrijedan do 18 milijardi eura u 2023., ali je Mađarska saopćila da da neće dati doprinos zajedničkoj pomoći, koja bi bila u u vidu krajnje povoljnih kredita.

- Ovo pokazuje istinsku solidarnost EU - piše ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u tweetu nakon što je Evropska komisija objavila svoj plan.

- Zajednički ćemo se oduprijeti ruskoj agresiji, zajednički žemo obnoviti Ukrajinu i zajedno ćemo biti u EU - piše Zelenski.

Prijedlog je, ipak, naišao na protivljenje Mađarske, koja je pokazivala nevoljnost prema sankcijama EU protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, čak i prije objave komisije.

- Jasno sam stavio do znanja da je Mađarska spremna da podrži Ukrajinu, ali ne želimo da damo doprinos bilo kakvom novom kreditu koji će dati EU – navodi ministar finansija Mihaly Varga u saopćenju objavljenom u utorak.

Komisija saopćila da bi pomoć EU, u prosjeku od 1,5 milijardi eura mjesečno, pomogla u pokrivanju većeg dijela ukrajinskih kratkoročnih finansijskih potreba za 2023., za koje su Kijev i Međunarodni monetarni fond procijenili da iznose između tri i četiri milijarde eura mjesečno.

To bi pomoglo Ukrajini da osigura makrofinansijsku stabilnost, održi u funkciji ključne javne službe i obnovi ključnu infrastrukturu uništenu u ratu s Rusijom.

Kako bi osigurala sredstva za kredit, koji Ukrajina mora da otplati u roku od 35 godina, komisija će uzeti pozajmice s tržišta kapitala.

Njene prijedloge za paket pomoći treba odobriti Evropski parlament i 27 država članica EU.

Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, tvrdi kako je Budimpešta spremna da plati svoj dio finansijske podrške Ukrajini ali bi radije platila biateralno nego u okviru zajedničke pozajmice.

- Oni sada traže od nas da pristanemo na nešto na šta nikada nismo pristali u principu. Postoji zajedničko odlučivanje, tako da ako mi ne pristanemo na ovo, ta se odluka ne može donijeti – izjavio je on na brifingu za novinare u Budimpešti.

Orban, konzervativni nacionalista, jedan je od nekolicine evropskih čelnika koji imaju dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Mi ćemo raspravljati o mađarskom stavu prema prijedlogu o pomoći Ukrajini, i nadam se da ćemo doći do rješenja - izjavio je evropski komesar Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Reuters. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.