10.11.2022. 13:48
0
Protesti u Iranu se nastavljaju, demonstranti drže komemoracije zbog napada na jugoistoku
Protesti u Iranu traju i dalje na ulicama gradova, a demonstranti se prisjećaju krvavog obračuna na jugoistoku zemlje, čak i kada su državni ministar obavještajnih službi i načelnik vojske obnovili prijetnje lokalnim neistomišljenicima ali i onim na globalnom nivou, javlja AFP.


U međuvremenu, visoki zvaničnik iranske paravojne Revolucionarne garde tvrdi da sada posjeduju takozvane hipersonične projektile, ne ponudivši ikakve dokaze za to. 

Protesti u Iranu, izazvani smrću 22-godišnje djevojke Mahse Amini 16. septembra, nakon što ju je pritvorila policija za moral, prerasli su u jedan od najvećih izazova teokratiji u ovoj zemlji još od haotičnih mjeseci nakon Islamske revolucije 1979. godine. 

Najmanje 328 ljudi je ubijeno, a 14.825 uhapšeno u nemirima, prema aktivističkoj grupi za ljudska prava u Iranu koja je pratila proteste u toku ova 54 dana. Iranska vlada sedmicama je šutjela o podacima o žrtvama, dok državni mediji tvrde da snage sigurnosti nisu nikoga ubile.

Kako se demonstranti sada vraćaju na ulice kako bi obilježili 40. dan sjećanja na ranije ubijene - komemoracije uobičajene u Iranu i širem Bliskom istoku - protesti bi se mogli pretvoriti u ciklične sukobe između sve razočaranije javnosti i sigurnosnih snaga koje se okreću većem nasilju za suzbijanje protesta.

Čini se da internetski video snimci koji se pojavljuju iz Irana, uprkos naporima vlade da suzbije pristpu internetu, prikazuju demonstracije u glavnom gradu Teheranu, kao i drugim gradovima u zemlji.

Iz Isfahana je objavljen video na kojem se vide oblaci suzavca. Mogli su se čuti povici "Smrt diktatoru" - uobičajeno skandiranje u protestima usmjerenim na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.