14.11.2022. 12:00
0
Biden licem u lice sa Xijem: "Svijet očekuje da dvije nacije rade u partnerstvu"
Američki predsjednik Joe Biden sastao se s kineskim kolegom Xi Jinpingom na Baliju u Indoneziji, na margini summita G20.

Dvojica čelnika, kojima je ovo prvi susret licem u lice od izbora Joea Bidena, razgovarali su o tome kako "na odgovoran način upravljati" međusobnim odnosima i "surađivati ondje gdje im se interesi poklapaju".

Obojica su čelnika dala kratke uvodne riječi i razmijenila nekoliko riječi s novinarima, a mediji su zatim ispraćeni iz prostorije kako bi mogli početi razgovori. Biden je pratio tim koji uključuje državnog tajnika Antonyja Blinkena, ministricu financija Janet Yellen i veleposlanika Sjedinjenih Država u Narodnoj Republici Kini Nicholasa Burnsa.

Uz Xija su, pored ostalih, bili direktor Glavnog ureda Komunističke partije Kine Ding Xuexiang i ministar vanjskih poslova Wang Yi.


Uz Xija su, pored ostalih, bili direktor Glavnog ureda Komunističke partije Kine Ding Xuexiang i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Biden i Xi prvi su se put rukovali kao čelnici otkako je Biden preuzeo dužnost prije gotovo dvije godine. Nasmiješili su se pred kamerama i Xi je - preko prevoditelja - rekao: "Drago mi je vidjeti te".

Biden je rekao da je "predan održavanju linije komunikacije između njih otvorenom" kako bi dvije zemlje mogle "raditi zajedno na hitnim globalnim pitanjima", uključujući klimatske promjene i nesigurnost, piše BBC. 

Svijet "očekuje" da dvije nacije rade u partnerstvu, dodao je Biden.

"Svijet očekuje od SAD-a i Kine da se pravilno pozabave ovim odnosom. Naš sastanak je privukao pozornost svijeta. Moramo raditi sa svim zemljama kako bismo uspostavili svjetski mir", kazao je Xi, prenosi Direktno. 



(A.R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.