21.11.2022. 9:57
0
Ova fotografija je uzbunila cijeli svijet: Niko nije siguran kakvu nam to poruku šalje Kim Jong Un
Otac i kći hodaju ruku pod ruku pored ogromnog oružja za masovno uništenje. To je bila scena koju je Sjeverna Koreja pokazala svijetu u subotu kada su državni mediji objavili prve slike Kim Jong Una s djetetom za koje se vjeruje da je njegova kćer, Ju Ae, kako ispituju ono što stručnjaci kažu da je interkontinentalni balistički projektil (ICBM), piše CNN.

Sjeverna Koreja je rekla da je raketa lansirana u petak s međunarodnog aerodroma u Pjongjangu bila Hwasong-17. Ogromna raketa koja bi teoretski mogla isporučiti nuklearnu bojevu glavu na kopno Sjedinjenih Država.

Ali čak i nakon što je Kim upozorio da su njegove nuklearne snage spremne uključiti se u “stvarni rat” s Washingtonom i njegovim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, pažnju svijeta privukla je djevojka, a ne projektil.

Šta je Kim želio poručiti otkrivanjem svoje kćerke javnosti?

Šta je značila njena prisutnost na lansiranju? Bi li ona mogla biti moguća nasljednica Kim? Kakve veze ima otprilike 9-godišnja djevojčica s nuklearnim oružjem?

Leif-Eric Easley, vanredni profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Ewha Womans u Seulu, rekao je da djevojčinu prisutnost treba promatrati kroz domaću leću.

“Izvan Sjeverne Koreje, moglo bi izgledati suludo pozirati pred kamerama ruku pod ruku s djetetom ispred projektila dugog dometa dizajniranog da dostavi nuklearno oružje u udaljeni grad”, rekao je Easley.

Kim Jong Un sa kćerkom Ju Ae

“Ali unutar Sjeverne Koreje, navodno uspješno lansiranje najveće svjetske cestovne mobilne ICBM (interkontinentalne balističke rakete) je razlog za nacionalno slavlje.”

Yang Moo-jin, predsjednik Univerziteta za sjevernokorejske studije na jugu, također je primijetio domaći nagib na slikama Kimove kćeri.

“Provodeći malo kvalitetnog vremena sa svojom kćerkom, Kim želi prikazati svoju porodicu kao dobru i stabilnu porodicu. A sebe kao vođu za normalne ljude”, rekao je Yang za kanadsku televizijsku kuću Global News.

Slike su također predstavile djevojku kao ključnog člana krvne loze Kim, rekao je Yang.

Sjevernom Korejom vlada kao nasljedna diktatura od njenog osnivanja 1948. godine od strane Kim Il Sunga. Njegov sin, Kim Jong Il, preuzeo je vlast nakon očeve smrti 1994. godine. A Kim Jong Un preuzeo je vlast 17 godina kasnije kada je Kim Jong Il umro.

Skora promjena u sjevernokorejskom vodstvu vrlo je malo vjerovatna

Ali bilo kakva skora promjena u sjevernokorejskom vodstvu vrlo je malo vjerovatna.

Kim Jong Un ima samo 38 godina. Čak i ako bi mu neki neočekivani problem oduzeo život, Ju Ae je vjerovatno barem desetljeće ili više od toga da može zamijeniti svog oca na vrhu sjevernokorejske države.

Da li je otkrivanje Ju Ae naznaka da je ona nasljednica?

“Uistinu nisam siguran u vezi s implikacijama nasljedstva zbog upoznavanja njegove kćeri”, rekao je Ankit Panda, viši saradnik u programu nuklearne politike pri Fondaciji Carnegie za međunarodni mir.

“S jedne strane, niti jedan sjevernokorejski čelnik ne može olako shvatiti javno otkrivanje (jednog) djeteta. Ali ona je maloljetna i njena uloga na testu nije bila posebno naglašena od strane državnih medija”, rekao je.

Video projektila može dati tragove

Panda je primijetio da bi se videosnimak lansiranja ICBM rakete u petak, koji je objavila Sjeverna Koreja, moao pokazati mnogo vrijednijim za zapadne obavještajne službe od bilo čega što je prikupljeno iz prisutnosti Kimove kćeri.

“SAD ima sofisticirane izvore i metode koje će mu dati ogroman uvid u sjevernokorejske projektile. Ali video može biti od pomoći za izradu potpunijeg modela izvedbe projektila”, rekao je.

“U prošlosti su analitičari koristili videozapise kako bi izveli ubrzanje projektila pri lansiranju. Što nam može pomoći da identificiramo njegovu ukupnu izvedbu.”

Bio je to tek treći put da je Pjongjang objavio video ispaljivanja projektila od 2017., navodi Panda.

“Sjevernokorejci su prije 2017. bili znatno transparentniji. Tada je njihova primarna briga bila vjerodostojnost njihovog nuklearnog odvraćanja”, rekao je.

Dok je test u petak pokazao da Pjongjang može lansirati veliki ICBM i držati ga u zraku više od sat vremena, Sjeverna Koreja još uvijek nije pokazala sposobnost postavljanja bojeve glave na balistički projektil dugog dometa. Projektile koji se ispaljuju u svemir i koji moraju biti sposobni preživjeti ponovni vatreni ulazak u Zemljinu atmosferu prije no što pogode cilj.

Ali analitičari kažu da svojim ponovljenim testovima Sjevernokorejci usavršavaju svoje procese. Projektil za koji se vjeruje da je Hwasong-17 ICBM testiran ranije ovog mjeseca zakazao je u ranoj fazi leta.

“Činjenica da (test u petak) nije eksplodirao ukazuje na to da su napredovali u rješavanju tehničkih problema koji su obilježili prethodne testove”, rekao je Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih naučnika.

Šta će Kim uraditi sljedeće?

Veći dio ove godine zapadni analitičari i obavještajni izvori predviđali su da će Sjeverna Koreja testirati nuklearno oružje. Potvrdile su to satelitske snimke koje pokazuju aktivnost na mjestu nuklearnog testiranja. Takav test bio bi prvi za Pjongjang u pet godina.

Ali Yang, predsjednik Univerziteta za sjevernokorejske studije, rekao je za Global News da je test od petka možda umanjio bilo kakvu hitnost za nuklearnim testom, barem za sada.

“Mogućnost da sedma nuklearna proba Sjeverne Koreje izvede u novembru sada se čini malo niskom”, rekao je.

No još jedan test ICBM-a mogao bi biti odgovor Pjongjanga ako SAD nastavi jačati svoju vojnu prisutnost u regiji i proširi vježbe s Južnom Korejom i Japanom, rekao je.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.