23.11.2022. 21:12
0
Iran računa na EU u probijanju blokade u nuklearnim pregovorima
Iran je u srijedu izrazio nadu da pregovarači Evropske unije pokušavaju probiti blokadu u razgovorima sa svjetskim silama o oživljavanju posrnulog nuklearnog sporazuma.

Istorijski sporazum iz 2015. godine obećava Iranu ublažavanje sankcija u u zamjenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa, ali je ostao ugrožen otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz njega tri godine kasnije.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ukazao je na napetosti s četiri strane - Sjedinjenim Državama, Britanijom, Francuskom i Njemačkom - u sporazumu koji su također potpisale Kina i Rusija.

On je napao nedavne “kontradiktorne izjave amerčkih zvaničnika” koji, kako je rekao, “pokušavaju da pojačaju napetosti u Iranu i koji žele zaraditi poene za pregovaračkim stolom”.

- Imamo razlike s Amerikom i tri evropske zemlje s kojima sarađujemo na tom polju - kazao je on novinarima.

London, Pariz i Berlin kritikovali su Iran u rezoluciji UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prošle sedmice.

Šef iranske diplomatije i njegov evropski kolega Josep Borrell i koordinator EU u pregovorima Enrique Mora pokušavaju, međutim, pronaći rješenje.

Amir-Abdollahian naglasio je da dva ključna problema još treba riješiti - odgovore na pitanja koja postavlja IAEA, i ekonomske garancije koje Iran traži, prenosi AFP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.