25.11.2022. 12:05
0
"Nedajte da ovo vidi Erdoganova žena" - Ko je Talijanka koju je turski predsjednik "zaljubljeno" gledao: Dodik joj čestitao na pobjedi, za Musolinija sa 19 godina govorila da je "dobar političar"..
Talijanska premijerka Giorgia Meloni i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle su se sedmice sastali na samitu G20 na Baliju, a sada se društvenim mrežama proširio snimak njihovog susreta.

Jedna je snimka objavljena i na Twitteru, a ljudi se šale kako turski predsjednik "zaljubljeno" gleda talijansku premijerku.

"Ljubav je u zraku", jedan je od komentara.

"Nedajte da ovo vidi Erdoganova žena", našalio se drugi tviteraš.

No, ko je nova premijerka Italije?

Njen uspon na vlast na čelu stranke koju je osnovala bio je meteorski, ali Giorgia Meloni je politički aktivna otkako je bila tinejdžerska aktivistica u omladinskom krilu neofašističke stranke u Rimu.

Sada sa 45 godina prihvatila je ulogu prve žene premijerke Italije.

Meloni je došla na vlast dijelom zahvaljujući bogatstvu. Njena stranka Braća Italije bila je jedna od rijetkih koja je odlučila da se ne pridruži vladi nacionalnog jedinstva Maria Draghija i ona je postala usamljeni opozicioni glas.

Who is Giorgia Meloni? The rise to power of Italy's new far-right PM - BBC  News

Iako je svoju stranku vodila 10 godina, njeno iskustvo u vladi ograničeno je na period kao najmlađi ministar u Berlusconijevoj vladi od 2008. do 2011. godine. Njena stranka pobijedila je na izborima u septembru 2022. sa 26% glasova, iako je četiri godine ranije imala samo 4,3% glasova.

"Italijani su poslali jasnu poruku u korist desničarske vlade koju predvodi stranka Braća Italije", izjavila je nakon pobjede na izborima. 

Sa svojim partnerima iz krajnje desničarske Lige i desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ona ima snažnu većinu za usmjeravanje kroz svoj program.

Nagovještaj o njenim prioritetima došao je u tipično bučnom govoru koji je održala u Španiji prošlog juna.

"Da prirodnoj porodici, ne LGBT lobiju, da seksualnom identitetu, ne rodnoj ideologiji... ne islamističkom nasilju, da osiguranju granica, ne masovnoj migraciji... ne velikim međunarodnim finansijama... ne briselskim birokratama!"

U drugom dobro citiranom govoru iz 2019. rekla je: "Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka... ja sam kršćanka."

Za ulogu nove italijanske ministrice za porodicu i natalitet odabrala je Eugeniju Roccella koja je govorila protiv abortusa i zaprijetila da će poništiti nedavno dogovorena prava za istospolne roditelje.

Ipak, nova premijerka je obećala da će vladati "za sve" i nastojala je da uvjeri saveznike Italije u NATO-u i Evropskoj uniji da neće biti promjene u smjeru vanjske politike. Važna tačka jer su i Matteo Salvini, koji je na čelu Lige, i Silvio Berlusconi bili veliki obožavaoci ruskog Vladimira Putina.

"Giorgia Meloni dolazi iz postfašističke kulturne pozadine, ali je nedavno zauzela vrlo umjeren stav i izjavila da neće promijeniti politiku [prethodnika Marija] Draghija prema Ukrajini", rekao je italijanski politikolog profesor Roberto D'Alimonte za BBC, dodavši da je ona to uradila jer je morala da izgradi svoje akreditive da bi bila legitimni kandidat za premijera. 

Giorgia Meloni dolazi iz Garbatella u južnom Rimu, radničke klase, ali područja u usponu. Nije lako pronaći mnogo glasača Braće Italije u ovom okrugu koji se tradicionalno smatra lijevo od centra.

Odgajana od strane majke, nakon što su joj se roditelji rastavili, gravitirala je omladinskom krilu italijanskog socijalnog pokreta, rođenom iz pepela ratnih fašista Benita Musolinija.

Snimljena je kao partijska aktivistica 1996. godine i tada je rekla za French TV: "Mislim da je Musolini bio dobar političar. Sve što je uradio, uradio je za Italiju. A takvih političara nismo imali u proteklih 50 godina".

U prilogu je čak bio i snimak njene majke, Ane Paratore, koja kaže da nije pokušavala da nametne svoje krajnje desničarske stavove svojoj kćerki.

Na pobjedi joj čestitao i lider SNSD-a Milorad Dodik

Reakcije na jako dobar izborni rezultat Melonine stranke Braća Italije bile su suzdržane u stubovima evropskih integracija poput Pariza i Berlina, ali Varšava i Budimpešta toplo su im na tome čestitale.

"Nikada prije nam nisu toliko trebali prijatelji koji dijele viziju i zajednički pristup Europi", komentarisala je mađarska vlada, dok je Poljska pozdravila Meloninu "veliku pobjedu".

Na pobjedi im je tada čestitao i aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.