26.11.2022. 9:25
0
Novi protesti u Kini: Ukinite zatvaranje.
FOTO: Screenshot
Protesti su izbili u kineskoj krajnjoj zapadnoj regiji Xinjiang sa masom koja je vikala na čuvare u zaštitnim odijelima nakon što je smrtonosni požar izazvao bijes zbog njihovog produženog zatvaranja zbog COVID-19, dok su infekcije COVID-om širom zemlje postavile još jedan rekord.
Gomila ljudi je uzvikivala "Ukinite zatvaranje!", dižući šake u zrak dok su hodali ulicom, prema snimcima koji su u petak uveče kružili kineskim društvenim mrežama. 

Reuters je potvrdio da je snimak objavljen iz glavnog grada Xinjianga Urumqija.

Video snimci prikazuju ljude na trgu kako pevaju kinesku himnu sa tekstom: "Ustanite, oni koji odbijaju da budu robovi!" dok su drugi vikali da žele da budu pušteni iz karantina.

Kina je ogromnu regiju Xinjiang stavila pod neke od najdužih karantina u zemlji, pri čemu je mnogim ljudima od 4 miliona stanovnika Urumqija zabranjeno da napuštaju svoje domove čak 100 dana. Grad je prijavio oko 100 novih slučajeva u posljednja dva dana.

Xinjiang je dom za 10 miliona Ujgura. Grupe za ljudska prava i zapadne vlade dugo su optuživale Peking za zlostavljanje uglavnom muslimanske etničke manjine, uključujući prisilni rad u logorima za zatvaranje. Kina snažno odbacuje takve tvrdnje, prenosi Reuters. 

Protesti u Urumčiju uslijedili su nakon požara u tamošnjoj visokoj zgradi u kojem je u četvrtak navečer poginulo 10 ljudi.

Vlasti su saopštile da su stanari zgrade mogli da siđu dole, ali video snimci napora hitne pomoći, koji su objavljeni na kineskim društvenim mrežama, naveli su mnoge korisnike interneta da pretpostave da stanovnici nisu mogli da pobegnu na vrijeme jer je zgrada bila djelimično zaključana, prenosi Reuters. 

(Erna H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.