26.11.2022. 15:03
0
Rusija će 'platiti' za smrtonosnu glad iz sovjetskog doba, poručio šef kabineta ukrajinskog predsjednika
FOTO: holodomormuseum.org
Dan sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini se ove godine obilježava 26. novembra.
Rusija će platiti za pomor gladi iz sovjetske ere zbog koje su milioni Ukrajinaca stradali tokom zime 1932-33., kao i za svoje akcije u trenutnom ratu u Ukrajini, rekao je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak 26. novembra.

"Rusi će platiti za sve žrtve Holodomora i odgovaraće za današnje zločine", napisao je Jermak na Telegramu.

Godišnji Dan sjećanja na žrtve Holodomora u Ukrajini se ove godine obilježava 26. novembra.

Smrtonosna glad od 1932. do 1933. godine koju Ukrajinci nazivaju Holodomor, jedan je od tragičnih događaja u ukrajinskoj istoriji.

Historičari navode da su milioni ljudi umrli od gladi, za koju mnogi Ukrajinci smatraju da je bila uzrokovana od strane sovjetskih centralnih planera, kao čin genocida, sa ciljem brisanja ukrajinskih poljoprivrednika. Procjene broja žrtva u tom periodu kreću se od 3 do 7 miliona, prenosi RSE. 


(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.