29.11.2022. 18:44
0
Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca
FOTO: EPA
Izraelske snage ubile su četiri Palestinca u odvojenim incidentima u okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući dvojicu braće koja su ubijena blizu grada Ramallaha.

Izraelske snage ubile su četiri Palestinca u odvojenim incidentima u okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski i izraelski dužnosnici, u najnovijem u višemjesečnom nizu smrtonosnih sukoba između sigurnosnih snaga i Palestinaca.

Treći čovjek je za vrijeme sukoba s izraelskim snagama ustrijeljen u glavu u gradu Beit Ummaru, pored grada Hebrona, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Kasnije je danas izraelska vojska rekla da je izraelska vojnikinja povrijeđena u napadu kod Kochav Yaakova pored Ramallaha.

Osumnjičenog palestinskog napadača ustrijelila je policija i kasnije je ljekar u jerusalemskoj bolnici potvrdio da je mrtav.

Vojnici otvorili vatru na demonstrante

U videosnimku koja kruži društvenim mrežama vidi se kako se automobil okreće na raskrsnici i juri prema vojnikinji koja hoda na trotoaru.

Izraelska vojska obračunava se s demonstrantima širom Zapadne obale nakon niza napada Palestinaca u Izraelu ranije ove godine.

Prošle sedmice je budući premijer Benjamin Netanyahu imenovao krajnjeg desničara Itamara Ben-Gvira za ministra sigurnosti s ovlastima nad policijom na Zapadnoj obali, prema koalicijskom sporazumu koji se priprema za formiranje nove vlade.

Sukobi su danas počeli kada su se dva izraelska vojna vozila zaustavila ispred Beit Ummara, tokom onoga što je vojska nazvala rutinskom aktivnošću.

Vojnici su otvorili vatru kada su demonstranti pucali na njih i bacali kamenje i benzinske bombe, saopćila je vojska.

Incident u blizini Ramallaha čini se sličnim: vojnici koji su pucali na demonstrante koji su bacali kamenje i benzinske bombe.

Stotine su se okupile ispred bolnice u Ramallahu kako bi odale počast porodici dvojice braće, koja su obojica u ranim dvadesetima.

“To su moja djeca”, govorio je otac kroz suze dok je grlio mrtve sinove, pokazuje snimak koji kruži društvenim mrežama.

Ove godine ubijeno 205 Palestinaca

Visoki palestinski zvaničnik Husein al-Sheik u tvitu je nazvao ubistvo braće “hladnokrvnim pogubljenjem”.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva reklo je da je ove godine ubijeno 205 Palestinaca, uključujući one koji su poginuli tokom kratkog sukoba u Gazi u augustu.

Prema podacima izraelske vojske, prije krvoprolića u utorak broj ubijenih Palestinaca do sada ove godine iznosio je 136, uključujući civile i pripadnike oružanih grupa.

U isto vrijeme, 23 izraelska civila i osam pripadnika sigurnosnih službi ubijeno je u Izraelu i na Zapadnoj obali, prenosi AJB. 


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.