29.11.2022. 20:10
0
Kina bi do 2035.godine mogla imati 1.500 nuklearnih bojevih glava
FOTO: EPA
Kina će utrostručiti svoj nuklearni arsenal do 2035. godine, objavio je Pentagon u izvještaju u kojem se ističe stalno poboljšanje kineskih zračnih snaga.

Kina će vjerovatno više nego utrostručiti svoj nuklearni arsenal do 2035. godine, kada će imati 1.500 nuklearnih bojevih glava, objavio je Pentagon u izvještaju u kojem se ističe stalno poboljšanje kineskih zračnih snaga.

Ta brojka naglašava sve veću zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država o namjerama Kine da proširi svoj nuklearni arsenal iako predviđanja ne pokazuju da se ubrzava ionako ubrzan kineski razvoj bojnih glava, prenosi Hina.

“Nagomilavanje je brzo i suviše veliko da bi se prikrilo. Nameće se pitanje odmiču li se [Kinezi] od strategije koju su nazvali efikasnim odvraćanjem”, rekao je viši američki odbrambeni zvaničnik na brifingu za novinare o Pentagonovom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci.

Izvještaj, koji se uglavnom zasniva na analizi iz 2021. godine, kaže da Kina trenutno u svojim skladištima ima više od 400 bojevih glava.

Pentagon predviđa da će se kineski nuklearni arsenal do 2030. godine sastojati od 1.000 bojevih glava, a projekcija za 2035. godinu zasniva se na ujednačenom razvojnom tempu.

Sve veći pritisak na Tajvan
Kina tvrdi da je njen arsenal minoran u usporedbi s američkim ili ruskim i da je spremna za dijalog, ali jedino ako Washington smanji količinu vlastitog nuklearnog naoružanja na kineski nivo.

SAD posjeduje otprilike 3.700 nuklearnih bojnih glava, od kojih je raspoređeno oko 1.740, prema Stokholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja.

Kineski predsjednik Xi Jinping je tokom kongresa Komunističke partije u oktobru naznačio da će Kina ojačati svoja sredstva za strateško odvraćanje, što je termin koji se često koristi za nuklearno oružje.

Izvještaj Pentagona ponovio je zabrinutost u pogledu sve većeg pritiska Pekinga na nezavisni Tajvan, otok koji Kina smatra odmetnutom pokrajinom.

Američki dužnosnik je izjavio da Washington kinesku invaziju na Tajvan ne vidi kao skorašnju, prenosi AJB. 



(Erna H.) 

KINASAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.