30.11.2022. 9:05
0
Putinova zavjera: Aleksandar Lukašenko strahuje da bi ga Rusi mogli otrovati
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko navodno strahuje da bi mogao biti otrovan u ruskoj zavjeri da preuzme Bjelorusiju nakon misteriozne smrti svog kolege.

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei iznenada je umro samo nekoliko dana prije ključnog sastanka s Rusijom, On je ranije obećao da njegova nacija neće dopustiti trupama ruskog predsjednika Vladimira Putina da je koriste kao odlagalište za napad na Ukrajinu.

Aleksandar Lukašenko: Strahuje za vlastitu sigurnost.

Moskva je navodno ljuta što su Lukašenko i Makei spriječili bjelorusku vojsku da se aktivno bori u Ukrajini, prenosi Net.hr.

Makei je pronađen mrtav prošle sedmice nekoliko dana prije nego što se trebao sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Izvještaji sugeriraju da je umro od srčanog udara. Međutim, prognani Putinov neprijatelj i biznismen Leonid Nevzlin tvrdio je da je Makei “umro od posljedica trovanja razvijenog u posebnom laboratoriju FSB-a (ruska sigurnosna služba)”.

Nevzlin je rekao da teoriju o otrovu podupire činjenica da Makei nije imao zdravstvenih problema. Vodio je i aktivan način života.

Smrt ministra vanjskih poslova navodno je “uzdrmala” Putinovu marionetu Lukašenka. On sada strahuje za vlastitu sigurnost.

Tiranin je zamijenio svoje kuhare i sluge. Strahuje od otrovne zavjere iz Moskve.

“Diktator Lukašenko je najviše potresen. Naredio je smjenu svojih kuhara, slugu i stražara. Lukašenkova djeca su dobila dodatnu sigurnost. Diktator ne vjeruje nikome”, rekao je Nevzlin.

Strahuje da mu njegov navodni saveznik Putin priređuje “veličanstven sprovod”. Telegram kanal General SVR također je tvrdio da je Makei ubijen.

U objavi se navodi da je to “planirano, pripremljeno i provedeno na ličnu inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina”.

Ometanje pregovora sa Zapadom

Tvrdi se da je akcija imala za cilj ometanje Lukašenkovih pregovora sa Zapadom i Kinom.

Pavel Latushka, bivši bjeloruski ambasador u Poljskoj, Španiji i Francuskoj, rekao je da je Makei “znao pojedinosti o Lukašenkovom životu više nego iko drugi”.

“Ovo je četvrti slučaj u historiji bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova gdje su se dogodili slični događaji”, rekao je on.

Bjeloruski politolog Aleksej Dzermant negirao je da je Makei ubijen.

“Ne postoje činjenice koje bi dale razloga da se tako tvrdi”, rekao je Dzermant.

Ministar vanjskih poslova bio je predvodnik pokušaja zagrijavanja odnosa sa Zapadom prije masovnih protesta 2020. godine.

Lukašenko je ugušio pobunu nakon što se tvrdilo da je izgubio u prvom krugu glasanja. Potom je on proglašen pobjednikom s 81 posto glasova.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.